2012. február 12., vasárnap

Sétával az egészségért


Napi 40 - 60 perc séta mindenkinek ajánlott, aki testi, lelki kondiciójáért tenni kíván.

A Neurology című orvosi hetilapban megjelent legfrissebb tanulmány azt bizonyítja, hogy a különféle fizikai gyakorlatok segítenek elodázni néhány időskori, testben és mentális képességekben bekövetkező leépülési folyamat kialakulását.

A tanulmány 749, 65 év feletti, jó egészségi állapotban lévő, a vizsgálat megkezdésekor memóriaproblémában nem szenvedő, olasz férfi és nő testedzési szokásait vizsgálta.
A kísérlet megkezdése után négy évvel azt tapasztalták, hogy a gyakran sétálók körében 27 százalékkal alacsonyabb a demencia  kockázata, mint azoknál, akik kevesebbet mozognak.
Minden, a demenciák csoportjába tartozó betegségnek az a lényege, hogy az agy bizonyos területein az idegsejtek károsodnak elhalnak, vagy megszűnik a sejtek közötti kapcsolat.  Az, hogy milyen tüneteket észlelünk, milyen funkciók károsodnak, attól függ, hogy az agynak melyik része, illetve mely idegsejtek érintettek.
Fontos megemlíteni, hogy a tanulmány kimutatta, nem kell gyötrő testedzést végezni ahhoz, hogy elérjük a kívánt hatást. Az olyan könnyű mozgással, mint a sétálás, ugyanazt a mentális hatást érhetjük el, mint más megerőltetőbb testedzéssel.

Ezt látszik bizonyítani egy másik, tavaly megjelent tanulmány is. Ebben több mint 1700, 65 év feletti idős embert vizsgáltak, és a rendszeresen (heti 3 vagy több alkalom) sétálók körében, a demencia kialakulásának kockázata 40 százalékkal volt alacsonyabb, mint a testmozgást nem végzőknél.

(New York Times; forrás: WEBBeteg - Cs. K.)
Ha Többet szeretnél tenni az egészségedért ötleteket kaphatsz a következő témakörökben:
Fiatalság forrása
Csikung
Természet patikája

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése